Érdekességek a Balatonról


Ez egy szövegértési teszt, emellett persze némi információt szerezhetsz Magyarország egyik legismertebb részéről, a Balatonról. A kérdésekre kizárólag az őket megelőző szöveg alapján kell válaszolni. Igaz ugyan, hogy ez egy nyelvi teszt, de biztosan nem bánod, hogy néhány szép képet is feltettem. Mint mindig, véleményednek, hozzászólásodnak nagyon örülök.

A Balaton távolabbi környéke tele van híres várromokkal. Kiemelkedik közülük Nagyvázsony. Itt lakott Mátyás király híres hadvezére, Kinizsi Pál. A másik Balaton környéki vár Sümegen van. Ezt a 13. században épült várat a török sohasem tudta elfoglalni. A lőréseken át messzire ellátni a Balaton felé és a Bakony erdeibe.

1. Hol lakott Kinizsi Pál?

Nagyvázsonyi várban
Balaton mellett
Sümegen
Bakony erdeiben


2.A sümegi vár...van

a Balaton partján
Nagyvázsonyban
a Balaton távolabbi környékén
Budapesten

Sümegi var
Sümegi várA kecskeköröm meséje egy szép királylányról szól, aki aranyszőrű kecskéket legeltetett Tihany hegyein. Nagyon rátarti volt a királylány. Senkivel nem állt szóba, még a Balaton urának, a Hullámkirálynak a fiával sem. A királyfi belehalt a bánatába. A Hullámkirály megátkozta a lányt és a kecskenyájat. A tihanyi hegyek kigyulladtak, a tó vize hatalmas hullámokat vetett. A királylányt egy szikla magába zárta. A megrémült kecskenyájat a Balaton nyelte el. A tó azóta is dobálja ki magából a kecskekörmöket.

3. Mi NEM igaz a királylányról?

rátarti volt
kecskenyájat legeltetett
mindenkivel szóbaállt
szép volt


4. Mi történt a királylánnyal?

megfulladt
elmenekült
megégett
egy szikla magába zárta

Tihany
Tihany


A keszthelyi Festetics-kastély Magyarország egyik legnagyobb és legszebb kastélya. Állandó kiállítása a 18-dik századi nemesi életstlust mutatja be. Leghíresebb és legértékesebb szobája a 100 000 kötetes Helikon könyvtár. Gyűjteményében a legrégebbi nyomtatott könyvek másolatai, tudományos és művészeti könyvritkaságok is megtalálhatók. A teljesen felújtott rokokó stílusú kastélyt gyönyörű park veszi körül, melyben szoborkiállítás látható.

5. Hol található a szoborkiálltás?

könyvtárban
parkban
a kastély emeletén
a kastély földszintjén.


6. Mi NEM található a könyvtárban? (a szöveg alapján)

könyvritkaságok
művészeti könyvek.
tudományos könyvek
legújabb kiadású könyvek

Keszthely
Keszthelyi Festetics kastély


A Badacsony déli lejtője valóságos szőlőskert. Sokszor még a füge is beérik ezen a meleg hegyoldalon. Olyan zamatos bor készül az itteni szőlőkből, mint Franciaországban. Ebből a borból a világ minden részére szállítanak. A több mint 200 éves présházak két leghiresebbike Szegedi Róza háza valamint a barokk stílusu Kisfaludy-ház. A koporsó-alakú, 436 m. magas hegy a balatoni turizmus egyik fontos állomása. A Badacsony körüli hegyek közül említésre méltóak még Csobánc, Gulács és Szentgyögy-hegy.

7. Hol található a Kisfaludy-ház?

Franciaországban
Csobánc hegyen
a Balaton partján
Badacsony déli hegyoldalán8.Milyen alakú a Badacsony hegy?

présházház
koporsó
füge
gömb

Badacsony
Badacsony


A Széchenyi család alapította Balatonföldvárt. 1872-ben határozták el a fürdőtelep létesítését. Alig húsz év múlva már meg is nyílt a telep. A későbbi években műemlékekkel és szobrokkal gazdagodott a terület. A 20m magas kilátótoronyból szép panoráma nyílik a tóra. A 15. században épült gótiikus Kőröshegy templomban koncerteket rendeznek nyaranta.

9. A Kőröshegy templom:

-ot a Széchenyi család alapitotta
-ból szép panoráma nyilik a tóra
-ban koncerteket rendeznek
20 méter magas.


10. Balatonföldvár..

-t a Széchenyi család alapitotta
fürdőtelepe 1872-ben nyilt meg.
kilátótornya a 15. században épült.
templomában egész évben koncertek vannak.

Language main | Advanced | HOME | Geneaolgy | Hungary |